Project in de kijker | The Grand | Nieuwpoort

Gepubliceerd op 24-02-2021
"Dit project heeft een meerwaarde op economisch, cultureel en toeristisch vlak. Dit gebouw leeft in de herinnering van vele mensen, ontelbare families brachten er een fijne tijd aan zee door. Heel veel dank aan VDD Project Development en de stad Nieuwpoort om hun schouders onder dit project te zetten!" - Matthias Diependaele | Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed

Vraag aan tien inwoners uit Nieuwpoort wat het meest iconisch gebouw van hun stad is en de meeste zullen ‘The White Residence’ op de dijk antwoorden.  VDD-Project Development uit Brugge kocht in 2020 het gebouw en zal het een unieke grondige renovatiebeurt geven! Zo krijgt het historisch gebouw voor zijn 100ste verjaardag al zijn grandeur terug en wordt het terug dé architecturale parel aan de Noordzee. Het pand krijgt voor die gelegenheid dan ook een nieuwe naam ‘The Grand.’

Snel zijn

Als je nog een appartement wil in The Grand in Nieuwpoort, dan zul je snel moeten zijn. Er zijn ondertussen al meer dan 1000 kandidaten voor de 70 appartementen in het iconische gebouw, dat na een grondige renovatie in 2024 in volle glorie zal herrijzen. Het succes ligt niet alleen aan het gebouw zelf, maar ook aan de aantrekkingskracht van Nieuwpoort , dat meer en meer inzet op toparchitectuur.

> Lees ook: Hoe Nieuwpoort uitgroeide tot een hotspot aan de Kust

Het Project The Grand

Het project “The Grand” betreft een ambitieus renovatieproject van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’, later gekend als de ‘White Residence’ in de Stad Nieuwpoort. Het gebouw raakte sinds de jaren ’60 in verval, maar VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, is vastberaden om het beschermde monument in haar totaliteit te renoveren op een unieke manier. 

Bestemming

Het nieuwe ‘The Grand’ zal straks verschillende functies vervullen. Zo komen er in totaal 70 nieuwe, modern ingerichte appartementen met gevarieerde oppervlaktes tussen 60 en 265 vierkante meter. Daarnaast worden de historische bar en brasserie op het gelijkvloers in ere hersteld en zal er ook plaats zijn voor drie ruime handelsruimtes aan de zijde van de Albert I-laan en een zwembad met wellness in de kelderverdieping. Ook het stadsbestuur van Nieuwpoort gaat een duit in het zakje doen want er komt een volledige make-over van het hele plein en ondergronds aan het Hendrikaplein komt ook een parkeerterrein.

Duurzaamheid

Voor de uitwerking van het project is VDD vertrokken vanuit een sterk gevoel van verantwoordelijkheid voor het gebouw. Het hoeft dus ook niet te verbazen dat ecologie en duurzaamheid een belangrijke rol speelt. In die mate zelfs dat je gerust kan stellen dat de herbestemming van ‘The Grand’ als voorbeeldproject kan fungeren.

Op bouwkundig vlak zet VDD maximaal in op het zogeheten circulair bouwen. Dat wil zeggen dat ze reeds aanwezige materialen maximaal zullen hergebruiken vooraleer nieuwe elementen toe te passen. Ook de manier waarop ze met energie omgaan is een belangrijk aandachtspunt. VDD kiest ten volle voor groene energie. Diverse moderne en duurzame technieken worden toegepast om het totale energieverbruik tot een minimum te beperken. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van o.a. geothermie, zonnepanelen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte. Het gebouw zal bijvoorbeeld worden verwarmd en verkoeld zonder fossiele brandstoffen.

Tekst en foto's: VDD-Project Development

 

Meer info over dit prestigieuze project?

  

 

Meer weten over Wonen en Leven in de Stad Nieuwpoort?

 

Deel deze pagina