Zes voedingsproducenten uit de Westhoek kiezen voor milieubewuster transport

Zes voedingsproducenten uit de Westhoek kiezen voor milieubewuster transport
Gepubliceerd op 09-07-2021
“Eén bestelwagen die gezamenlijk onze producten levert, zo verhogen we de efficiëntie en zorgen we voor minder C0²-uitstoot”

Zes ondernemers uit de Westhoek slaan de handen in elkaar om hoeve- en streekproducten op een duurzamere manier bij hun klanten over gans Vlaanderen te leveren. Vanaf vrijdag 9 juli rijdt een gevulde bestelwagen van een externe firma voor de eerste keer rond om alle bestellingen aan deur te bezorgen.

Milieubewuste levering 

Voor de start van dit initiatief verzorgden deze producenten uit de Westhoek elk hun eigen leveringen of konden ze hun klanten deze dienst niet aanbieden. Dit resulteerde in laadruimtes die niet altijd volledig gevuld waren en lege terugritten. Door de krachten te bundelen, rijdt er voortaan één volle gekoelde bestelwagen met diepvriescompartiment rond. De producten blijven vers via actieve koeling en zonder koelelementen of thermokisten wordt er heel wat bespaard op verpakkingsafval.

Pioniers  

Een simulatie, uitgevoerd door het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) toonde aan dat het transport van gekoelde goederen in de Westhoek efficiënter kan. Daaruit bleek dat bij samenwerking van voldoende partijen de samenwerking zou lonen, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Het transport wordt uitbesteed aan een gezamenlijke logistieke partner. De zes ondernemers die een voortrekkersrol nemen in duurzaam en bewust transport zijn: Bart Mostaert van L’Héritage (Poperinge) met zijn artisanaal ijs, Cindy Van Den Abeele van Westreex (Langemark-Poelkapelle) met 100% West-Vlaams producten, Nancy Mailliard van Hoevevleesonline.be (Ieper) met vers hoevevlees, Stephan Destrooper met zijn Choc-You melocakes (Koksijde), Boer Olivier (Diksmuide) met zijn Local Foodbox en Delfien De Tavernier van Chocolaterie Ledoux (Langemark-Poelkapelle) met ambachtelijke chocoladecreaties.

Efficiëntie troef dankzij ervaren logistieke spelers

De logistieke dienstverleners Link-Up en DPD fresh verzorgen elk gedurende een kwartaal het logistieke luik. Zij halen de pakketjes op bij de producenten en zorgen ervoor dat de lokale lekkernijen gekoeld, vers en op tijd op het juiste adres worden afgeleverd.  Ze nemen ook heel wat administratieve taken over zoals bestellingen opvolgen, de ideale route uitstippelen of berichten met track-and-trace-informatie voor de klant uitsturen.

Van testfase naar een structurele samenwerking

“Momenteel worden pakketjes wekelijks op vrijdag opgehaald en uitgeleverd. Deze testfase loopt zes maanden en wordt daarna geëvalueerd”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Begin oktober wordt een nieuwe infosessie met bijhorend instapmoment voor geïnteresseerde ondernemers georganiseerd.”

De samenwerking is een resultaat van het project ‘Rural Parcel Delivery’ waar POM West-Vlaanderen de handen in elkaar slaat met VIL (Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek). Dit initiatief sluit naadloos aan bij het Westhoek Impulsplan, het provinciale plan om de Westhoek een duurzame en innovatieve toekomst te  geven. “Door deze mooie samenwerking verhogen we de efficiëntie en zorgen we voor minder C0²-uitstoot. Dergelijke projecten zorgen voor een economische boost in deze mooie regio en zijn zowel voordelig voor de ondernemer als de consument”, aldus Jean de Bethune.

 

 

i.s.m.

   POM West-Vlaanderen

 

Lees ook:

Westhoek Express - Al het lekkers van de Westhoek bij je thuis geleverd

Deel deze pagina