Veurne Kweekt: ondersteuning voor startende ondernemers

Veurne Kweekt: ondersteuning voor startende ondernemers
Gepubliceerd op 24-08-2021
"Heel tevreden dat we het project op het juiste moment kunnen herlanceren om jonge ondernemers te ondersteunen bij de opstart van hun eigen winkel” - burgemeester Peter Roose

Het stadsbestuur blaast het project Veurne Kweekt nieuw leven in. Hiermee worden ondernemers begeleid tijdens de opstartfase. Een belangrijk onderdeel is dat Stad Veurne actief zoekt naar leegstaande handelspanden die kunnen worden benut voor beginnende ondernemers. De stad werkt hiervoor samen met UNIZO en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij. De gemeenteraad keurde de overeenkomst goed.

Tilly Delrue en Eline Maekelberg zijn de eerste ondernemers die onder de vleugels van Veurne Kweekt hun zaak zullen uitbaten. Vanaf 1 september openen ze in de Zuidstraat een verpakkingsvrije winkel. Je zal er noten, zaden, gedroogde kruiden, allerhande dranken en  verzorgings- en schoonmaakproducten. De nadruk ligt op bio, korte keten, fair, ecologisch en dus verpakkingsvrij. In deze winkel neem je producten mee in de dozen, potten of flessen die je zelf meebrengt. Op langere termijn moet het concept groeien met onder andere workshops en lezingen. 

Via Veurne Kweekt vonden Tilly en Eline een handelspand. Die Dienst Lokale Economie van Stad Veurne schrijft eigenaars van leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied aan en vraagt hen of ze willen instappen in een databank. Dankzij deze databank krijgen startende ondernemers, die instappen in het traject van Veurne Kweekt, een lijst van potentiële plekken waar ze hun zaak kunnen vestigen. Ze betalen een lagere gebruikersvergoeding, zodat de nodige financiële slagkracht kan worden opgebouwd. Na 2 jaar kan er een handelshuurovereenkomst met de eigenaar worden gesloten. Eigenaars van een leegstaand handelspand die hun ruimte via Veurne Kweekt aanbieden, worden vrijgesteld van de leegstandstaks. 

Ook UNIZO en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij helpen mee

UNIZO en de POM West-Vlaanderen, via Start&GO ondersteunen Stad Veurne, door mee deel te nemen aan intakegesprekken en om begeleidingstrajecten op te zetten. Zo worden deelnemende ondernemers van Veurne Kweekt uitgenodigd op een klankbord. Een klankbord is een individueel adviesmoment op maat van de starter. Start&GO stelt een multidisciplinair expertenpanel samen (marketing, strategie, financieel, juridisch). Dit expertenpanel zetelt een dag in Veurne en ontvangt ieder uur een andere Veurne-Kweekt-deelnemer. De starter krijgt gedurende een uur advies op maat voor zijn onderneming van het multidisciplinaire expertenteam.

Daarnaast ontvangen Veurne Kweekt-deelnemers ook credits, waarmee ze zich kunnen inschrijven voor netwerkevents of opleidingen.

 

Ben je een geïnteresseerde starter op zoek naar een pand in Veurne? Of heb je een leegstand handelspand in de stadskern van Veurne die hiervoor geschikt is?
Meld je dan aan op www.veurne.be/veurne-kweekt

Deel deze pagina