An Vandermeersch uitbaatster B&B Annaweg 6 in Koksijde

Gepubliceerd op 05-05-2019
Mijn droom leidde me naar de Westkust. Hier ben ik eindelijk thuisgekomen. De informele steun van de ondernemers in de regio vind ik absoluut een troef. Hier word je niet scheef bekeken als nieuwkomer.

De Westkust en de Westhoek vullen elkaar mooi aan.

“In de Westhoek voel ik me eindelijk thuis”, zegt An Vandermeersch. B&B Annaweg 6 ligt goed verscholen, midden de gezellige straatjes van badplaats Sint-Idesbald. Na een leven vol werkdruk als management consultant in Brussel en Londen besloot An het vanaf 2014 kalmer aan te doen. Met haar B&B realiseerde ze een reeds lang gekoesterde droom.

Je bent afkomstig van Torhout. Waarom koos je voor Sint-Idesbald om een B&B te beginnen?

Het is altijd mijn bedoeling geweest mezelf her uit te vinden rond mijn vijftigste, liefst met een gîte of een B&B. Mijn droom leidde me naar de zee. Dit perceel bood alles wat ik verlangde. Het is rustig gelegen en toch vlakbij het centrum. Het bood me ook de mogelijkheid mijn huis en B&B gescheiden te houden om de privacy van de gasten te waarborgen. En op de langere termijn kan ik er zelfs een kangoeroewoning van maken. De kamer op het gelijkvloers is perfect uitgerust voor minder mobiele mensen.

De reacties zijn uitermate positief. De gasten komen regelmatig terug.

Wat betekent de Westhoek voor jou?

Een deel van mijn roots liggen hier. Mijn moeder is afkomstig van Alveringem. In de weekends en vakanties gingen we vaak op familiebezoek in Alveringem, Izenberge en aan de Westkust. Heerlijke tijden!

Ik word ook sterk aangetrokken door de polders. Die hebben iets magisch, vind ik.

Sinds ik gids in de Duinenabdij in Koksijde verdiep ik me graag in de geschiedenis. De Westhoek draagt een rijk verleden met zich mee, mede dankzij de vruchtbare polders. Hier woonden rijke handelaren en boeren die door hun welstand een zekere onafhankelijkheid hebben opgebouwd. Die onafhankelijkheid zit nog steeds ingebakken in de gemiddelde Westhoeker.

Het is zalig om vanuit Sint-Idesbald dieper het binnenland in te fietsen. Het landschap is zo mooi, vlak en uitgestrekt. De directe verbondenheid van de Westkust met de Westhoek vind ik een absolute troef. Ze vullen elkaar mooi aan, ook vanuit toeristisch perspectief.

Welke troeven zie je nog?

Aan zee heerst een microklimaat. Dat kan je nergens beter vaststellen dan op de E40. Daar zie je mooi het verschil tussen het weer aan zee en het weer in het binnenland.

Hier vind je ook allerlei topproducten uit de korte keten. Het zijn die kleine details die het wonen hier zoveel leuker maken. In Londen woonde ik vlakbij Portobello Road waar op zaterdag naast de antiekmarkt ook een grote versmarkt is. Het uitgebreide aanbod en het pure in de voeding vind ik ook hier terug in de Westhoek.

Zijn er nadelen?

We bevinden ons hier in de westelijke uithoek van het land. De Franse grens voelt nog steeds aan als een echte grens. Die zou meer moeten ontsloten worden, bijvoorbeeld door het grensoverschrijdend toerisme te stimuleren via het systeem van de knooppunten.

Het feit dat dit een uithoek is, maakt het ook een troef. We wonen hier heel rustig.

Je runt de B&B alleen. Een zware opgave?

Laat ons eerlijk zijn, voor mij is dit uitbollen en ik doe het heel graag. In de zomer is het wat drukker en je werkt vooral wanneer anderen vakantie hebben. Ik zie mij dit toch nog zo’n vijftien jaar met veel plezier doen.

Hoe verliep je re-integratie na jaren in Londen te hebben gewoond?

Ik bleef altijd contact houden met mijn netwerk, zeg maar vrienden en kennissen. Dat maakte de re-integratie een stuk gemakkelijker. Ook het feit dat ik vlot overschakel naar het West-Vlaams heeft daar ongetwijfeld toe bijgedragen (lacht).

Eigenlijk zit je hier in een toerismeparadijs, toch?

Sint-Idesbald is een heel rustige badplaats en een eetparadijsje. Alles is vlot bereikbaar met de wagen, ook het hinterland. Je kan hier prachtig wandelen en fietsen. Op wandelafstand liggen drie grote musea: over Delvaux, de Duinenabdij en het visserijmuseum Navigo. Koksijde heeft ook enkele schitterende kleine musea die je zeker eens moet ontdekken.

Hoe vlot verliep de opstart van je B&B?

Ik kreeg veel steun van de bevoegde diensten in Koksijde. Wat ook snel opviel, was de informele steun van ondernemers onder elkaar. Nieuwkomers krijgen echt een kans en worden niet scheef bekeken.

Wat zou je startende ondernemers aanraden?

Ik kom met een zekere bagage, heb tijd gehad om na te denken over de B&B en hoe ik het zou aanpakken. Het is niet meer mijn bedoeling kapitaal op te bouwen. Ik wil er gewoon van kunnen leven.

Mijn eerste tip is: Wees realistisch! Het is belangrijk als jonge onderneming verschillende scenario’s te bekijken. Zet rampscenario’s tegenover je businessplan en wik en weeg die langs alle kanten.

Als het wat minder zou gaan met de B&B kan ik terugvallen op mijn gidsbeurten en op de taallessen die ik geef. Mijn tweede tip is dus om steeds voor een vangnet, een uitweg, te zorgen. Anders gezegd, wees flexibel in je aanpak en beschouw je businessplan niet als de bijbel.

 

B&B Annaweg 6, Annaweg 6, Sint-Idesbald (Koksijde). Info: 0474 78 29 40 en www.annaweg6.be

Deel deze pagina