Steven Maeyaert - Furnibo

Gepubliceerd op 29-10-2018
De goesting om te ondernemen hangt hier in de lucht! De Westhoek is fantastisch om in te wonen. Je zal hier niet snel in de file staan waardoor je weinig tijd verspilt.

De bouwwereld beleeft een ongekende dynamiek. Steven Maeyaert (45), CEO van Furnibo in Veurne, neemt met zijn bouwbedrijf een voortrekkersrol op. “Ondernemen is kansen grijpen als ze zich voor doen”, zegt de vader van drie. “De digitalisering van de bouwsector is zo’n kans.” De Westhoek is een ondernemende regio, weet Steven. “Het is een combinatie van vele factoren die ondernemen hier uniek maakt.”

Van boerenzoon uit Beveren-aan-den-IJzer tot CEO van Furnibo in Veurne. Hoe is dat zo verlopen?

Furnibo werd 26 jaar geleden opgericht door Bernard Joye. Vier jaar na de oprichting kwam ik hier als bouwkundig ingenieur werken. Samen met Bernard schreef ik het groeipad uit voor wat toen nog een klein bouwbedrijf was. Een kleine vijf jaar geleden heb ik een management buy-out gedaan waarbij ik 50% van de aandelen verwierf en de financiële investeringsmaatschappij The Talent Capital Bridge de andere 50%. Samen hebben we een langetermijnvisie ontwikkeld. Vandaag werken hier 110 medewerkers waarvan 45 bedienden en 65 arbeiders.

Nooit gedacht om de naam te veranderen?

De verankering met Veurne is essentieel. Het is hier goed ondernemen. Ons groeiverhaal gaat verder. We zien een schaalvergroting in de bouw. We willen met ons gespecialiseerd bouwbedrijf absoluut een topspeler blijven. De vraag stelt zich nu hoe groot we willen worden? We breiden ons hoofdgebouw binnenkort uit tot een capaciteit van 60 bedienden. Ik geef toe dat we eventjes met het idee speelden ons hoofdkantoor naar Gent te verhuizen. Die denkoefening hebben we snel aan de kant geschoven. Er zijn teveel voordelen verbonden aan de Westhoek. We openen binnenkort wel een bijhuis in Gent.

Wat is voor Furnibo dé troef van de Westhoek om hier te blijven ondernemen?

Met Furnibo hebben we een unieke positie in de Westhoek voor de aanwerving van bouwkundig ingenieurs. We groeien samen met onze medewerkers, allemaal geëngageerde jonge mensen van de streek. Het DNA van Furnibo zit hen in het bloed. Bij ons hangt een familiaal gevoel en daar wil ik op blijven inzetten, bijvoorbeeld door elk personeelslid zijn eigen werkplek te geven.

In samenwerking met de scholen uit de regio zetten we ook sterk in op duaal leren. We bieden veel stageplaatsen aan waardoor de instroom aan nieuwe krachten gegarandeerd blijft en we kunnen blijven groeien. Verloop kennen we nauwelijks.

U werkt zowel voor de private als voor de openbare markt. Waar in de Westhoek zien we de realisaties van Furnibo?

Wij zijn actief in West- en Oost-Vlaanderen en een deel van Henegouwen. Onze doelregio bevindt zich op maximaal een uurt rijden van Veurne. Het spreekt voor zich dat we in de Westhoek veel opdrachten hebben. Denk maar aan Plopsaqua en binnenkort het hotel van Plopsa in De Panne, het zwembad en de sporthal van Poperinge, het openluchtzwembad van Oostduinkerke en het woonzorgcentrum Dunecluze in Koksijde. Jammer dat we de Franse Westhoek niet kunnen betreden. De protectionistische wet Macron laat niet toe dat we daar bouwprojecten op zetten met ons eigen personeel.

Hoe dynamisch is de bouwwereld?

Tot vandaag bouwen we grosso modo nog als vijftig jaar geleden. De plannen zijn de grote schetsen en het detailwerk gebeurt op de werf. De digitalisering zorgt ervoor dat we al dat detailwerk al op voorhand kunnen doen. Door een project in 3D uit te tekenen, met alle bouwfysische kenmerken, weet je op voorhand perfect waar je aan begint. De bouw verloopt efficiënter, er zijn minder faaluren en de werfleiders hebben meer tijd voor de opvolging van de werken. Het is een grote stap in de bouwwereld en één waar we ten volle op inzetten. Een team van ingenieurs heeft er zijn schouders onder gezet en binnenkort kunnen we dit succesverhaal uitrollen op al onze werven.

Is de Westhoek een topregio voor startende ondernemers?

De goesting om te ondernemen hangt hier in de lucht. De Westhoek is daarenboven een fantastische regio om te wonen en te leven. Ook dat evenwicht klopt volledig. Je zal hier bijvoorbeeld niet snel in de file staan waardoor je als ondernemer onnodig tijd verspilt. Je hebt hier altijd de zekerheid dat je je je kinderen om 17 uur aan de schoolpoort zal kunnen afhalen. In de Westhoek hebben we quasi geen mobiliteitsproblemen, enkel de missing link Veurne – Ieper moet dringend gerealiseerd worden. Het is die combinatie van vele factoren die ondernemen in de Westhoek uniek maakt.

Heeft u nog een wijze raad voor jonge starters?

Ondernemen gaat verder dan ‘geld verdienen’. Je draagt ook een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij Furnibo vertaalt zich dat bijvoorbeeld in ons duurzame verhaal. We moeten opletten met onze planeet. Binnen dat debat neem ik als ondernemer ook duidelijk stelling in verband met mobiliteitsvraagstukken. Er moet bijvoorbeeld dringend een vlottere verbinding tot stand komen tussen Kortrijk, Ieper en Veurne. Dit zou kunnen gerealiseerd worden door de A19 door te trekken. Andere wegen, zoals de N8 Veurne – Ieper, zouden moeten aangepast worden naar een trage as met een fietsostrade.

Furnibo, Bedrijvenlaan 7 Veurne. Info: 058 52 49 24 en www.furnibo.be 

Deel deze pagina