Opening Huisbrouwerij Sint-Idesbald | site Ten Bogaerde | Koksijde

Opening Huisbrouwerij Sint-Idesbald | site Ten Bogaerde | Koksijde
Gepubliceerd op 15-10-2020
Het was voor ons allebei een droom om een eigen restaurant te openen op de allermooiste locatie van Koksijde. Ten Bogaerde blijft een magische plek. Dat horen we nog steeds dagelijks van onze klanten.

“Heerlijk genieten van een biertje in Huisbrouwerij Sint-Idesbald ”

Voor de bierliefhebbers onder ons is er goed nieuws: de Westhoek heeft er een nieuwe brouwerij erbij! In Koksijde ging onlangs de Huisbrouwerij Sint-Idesbald open op de site Ten Bogaerde. De site Ten Bogaerde ligt vlak naast een drukke fiets- en wandelroute en is voor veel passanten een stopplaats. Sinds begin oktober kunnen ze proeven van een seizoensbier dat ter plaatse wordt gebrouwen. Je kan het volledige brouwprocédé trouwens volgen vanachter glas, maar het belangrijkste is natuurlijk het proeven. En dat kan in het café, dat aansluit op de brouwerij. Het bier stroomt zelfs rechtstreeks van de brouwerij in je glas! We spraken met Iain Wittevrongel en An Taillieu van Mondieu die door brouwerij Huyghe aangesteld werden als uitbaters van Huisbrouwerij St. Idesbald.

Jullie baten al jarenlang een restaurant uit op de site van Ten Bogaerde. Wat betekent deze unieke locatie voor jullie?

An Taillieu: “Voor mij gaat dat gevoel al terug tot die eerste herinneringen van toen ik op weg was naar mijn bomma en bompa. Ik was altijd gefascineerd door dat kasteel waar de potvis begraven lag. Het was voor ons allebei een droom om een eigen restaurant te openen op de allermooiste locatie van Koksijde.”

Iain Wittevrongel: “Ten Bogaerde blijft een magische plek. Dat horen we nog steeds dagelijks van onze klanten. Geen wonder dat het voormalige uithof van de Duinenabdij zo geliefd was en is bij kunstenaars en fotografen.”

Jullie zijn aangesteld door brouwerij Huyghe om de huisbrouwerij uit te baten.  Wat is het concept?

Iain: “Voor alle duidelijkheid: het wordt zeker geen restaurant. Alles draait om het bier en we voorzien hapjes, zoals huisgemaakte bitterballen en kaaskroketjes, die perfect passen binnen dat verhaal. Of streekproducten met stokbrood, een dagsoep, etc. Het is iets totaal anders.”

An: “Ook zoetebekken komen aan hun trekken als ze dat willen, want we serveren ook thee of koffie met een stukje taart.”

Wat wordt de grootste uitdaging? Wanneer is dit project geslaagd?

An: “Het zou leuk zijn als de mensen eerst genieten van de beeldentuin en de site, daarna een biertje degusteren in de brouwerij om ten slotte af te sluiten met een etentje in Mondieu. Dat is voor ons het ideale scenario (lacht).” Iain: “Ik zal tevreden zijn als de mensen de weg naar hier blijven vinden en deze combinatie weten te appreciëren: smakelijke streekproducten waaronder het bier, het unieke kader én ons prachtig terras.”

In het Kunstencentrum Ten Bogaerde vonden al meerdere tentoonstellingen plaats. En er is de permanente Grard-collectie. Een meerwaarde?

An: “Zonder enige twijfel: de bronzen beelden van George Grard komen hier volledig tot hun recht. Voor ons is het dagelijks genieten van het landschap, gecombineerd met het zicht én de werken van Grard. Als Koksijdenaar zijn we trots dat George Grard deel uitmaakte van de zogenoemde School van Sint-Idesbald .”

Iain: “Van de hedendaagse kunsttentoonstellingen waren we het meest onder de indruk van Marcel Berlanger. We zijn fan van zijn werk!”

Hebben jullie eigenlijk een idee van hoe je bier brouwt? En vooral: is er al geproefd?

Iain: “Wat het brouwen betreft: we hebben nog veel te leren van meesterbrouwer Patrick die momenteel alle bieren ter plaatse produceert. Wist je dat de indrukwekkende brouwinstallatie te zien zal zijn vanuit het café? De verschillende soorten bier (zonder CO2) van St. Idesbald belanden hier rechtstreeks in uw glas. Op onze vraag komt er ook een vers gebrouwen pils, dat is iets waar we geweldig naar uitkijken.”

An: “En om op de tweede vraag te antwoorden. In het proeven hebben we al heel wat meer ervaring! De bieren van St. Idesbald genieten trouwens internationale erkenning, want ze werden al meermaals bekroond op bierwedstrijden in het buitenland.”

Hebben jullie nog een fijne anekdote?

Iain: “Voor mij is het huisbrouwerij-verhaal een beetje nostalgie. Ik ben een kleinzoon van Kamiel Vermeesch, bij de Koksijdenaars vooral bekend als kaffieboone . Als toenmalige uitbater van de Siska organiseerde hij legendarische bierfeesten. Wie weet is dit iets voor de toekomst?”

Is er ten slotte nog een boodschap voor onze volgers?

An: “We hopen jullie vooral allemaal te mogen verwelkomen. Met Davy Vermeersch hebben we alvast de ideale man gevonden die samen met ons zijn schouders onder het project wil zetten.”

 

De uitbating van de huisbrouwerij laten An en Iain over aan Davy Vermeersch. Geen onbekende, want zijn vrouw Tori werkt al enkele jaren in Mondieu. “Ik krijg de creatieve vrijheid om mijn eigen stempel hier te drukken. Bedoeling is om een plaats te creëren waar iedereen zich goed voelt”, legt Davy uit. “Ik wil deze kans met beide handen grijpen, want de nieuwe gelagzaal wordt dé place to be om het St. Idesbaldbier te proeven.”

Naast de vier bestaande bieren, komt nog een vijfde soort. “Een seizoenspils die hier ter plaatse wordt gebrouwen. Dat maakt ons concept nog unieker. Zeker op deze toplocatie. Ik was trouwens aangenaam verrast van hoe lekker het bier smaakt. Als je ervan drinkt, proef je de passie”, gaat Davy voort. “Zelf ben ik ook erg benieuwd naar hoe de mensen ter plaatse zullen reageren.”

“Door de coronacrisis was het thema Koop Lokaal brandend actueel. Een bier gebrouwen in je eigen achtertuin: beter wordt het toch niet? Daarnaast werken we zoveel mogelijk met streekproducten. Het is aan de mensen om langs te komen en te genieten van hun ontdekkingstocht. Welkom!”

Deel deze pagina