Ondernemer in de kijker: Bavo Goos | Smart-boost | Hyperondernemend

Ondernemer in de kijker: Bavo Goos | Smart-boost | Hyperondernemend
Gepubliceerd op 17-09-2020
"In de Westhoek combineer je ondernemen met kwaliteitsvol leven in een van de mooiste regio's in ons land."

Als marketingadviseur en sales coach begeleidt Bavo Goos met zijn bedrijf Smart-boost veel kmo’s. Bavo is ook de gedreven persoon achter het initiatief Hyperondernemend.be: inspirerende verhalen over hoe verschillende ondernemers, elk op hun manier, de COVID-19 crisis aanpakten. Bavo kreeg ook recent een leuke vermelding in de startersspecial (op pg 8) van Voka’s magazine Ondernemers. Dit gaf ons een goede reden om Bavo eens op te bellen.

Storytelling typeert de Westhoek. Veel ondernemingen maken hun verhaal zichtbaar: zonder verhaal geen identiteit. WAT IS JULLIE VERHAAL?

Ik ben een kind van de Westhoek. Opgegroeid in Wervik. Als jongere wou ik de wereld ontdekken. Wervik, de Westhoek voelde te klein aan. Ik heb dat voor een stukje gerealiseerd door te werken voor enkele buitenlandse bedrijven in Antwerpen en Brussel. En door voor Belgische bedrijven als sales en marketing manager aan de slag te gaan in enkele Europese landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië. Ik vertoefde jaren aan een stuk wekelijks meerdere dagen in het buitenland en leerde die landen en de mensen bijzonder goed kennen. Dat leerde me dat we hier niet alleen veel troeven in handen hebben, maar dat we het ook bijzonder goed hebben. Met m'n Ieperse vriendin die ik in Brussel leerde kennen, ben ik initieel gaan samenwonen in Kortrijk. We hadden een knap appartement in een leuke buurt, maar toch konden we er niet aarden. Ook al vinden we de stad op zich wel leuk, elk weekend pakten we de koffers om te logeren bij haar ouders. Ons sociaal leven bleef vooral in Ieper en het Heuvelland. Toen we aan een gezin begonnen denken, besloten we dan ook wijselijk om een woning te kopen in Ieper. En dat hebben we ons nog niet beklaagd. De levenskwaliteit is hier absoluut top.

Hoe ben je ertoe gekomen om je onderneming precies in de Westhoek op te starten? Kan je als coach genoeg uitdagingen vinden in de Westhoek?

Met Smart-boost zijn we actief over gans België en we zetten onze eerste stappen in Noord-Frankrijk. We adviseren ondernemers hoe ze beter kunnen verkopen, we trainen de marketing en sales skills van henzelf en hun medewerkers en we bedenken en realiseren marketingcampagnes voor hun bedrijven. Onze diensten zijn dus niet plaatsgebonden. Overal waar we komen, kennen de mensen Ieper en de Westhoek. Dat is leuk en het is altijd voer voor gesprek. Soms raden mensen me aan om naar Kortrijk uit te wijken met Smart-boost. Dat zijn dan vaak mensen van buiten de Westhoek die weinig affiniteit hebben met de regio. Ik zie daar op dit moment geen enkele reden toe. In de eerste jaren van m'n bedrijf waren de meeste van m'n klanten afkomstig van buiten de Westhoek. Dat kwam door m'n netwerk uit eerdere jobs. Ondertussen werken we ook voor heel wat toffe kmo's uit de Westhoek zoals het Albion Hotel en Partners in Vastgoed in Ieper, Stad Poperinge, Body in Balance in Wervik, om maar enkele te noemen. Ik vind het belangrijk om zeer actief bij te dragen in en aan de eigen regio. En daarnaast blijft het boeiend om te werken met bedrijven in Genk, Luxemburg, Brussel en Rijsel. Die invloeden uit al die verschillende regio's inspireren ons. We merken ook dat onze klanten onze brede kijk op de bedrijfswereld een belangrijke meerwaarde vinden.

Waar zie je je bedrijf binnen 5 jaar staan en waar droom je nog van?

Ik ben deze zomer net 5 jaar bezig met Smart-boost. We zijn momenteel met twee vaste medewerkers. Naast mezelf kwam eerder dit jaar mijn partner Sofie voltijds in dienst. Daarnaast werken we al enkele jaren met een vijftal freelancers die ons op projectbasis ondersteunen. Binnen 5 jaar wil ik onze activiteiten nog uitbreiden. Daarvoor wil ik medewerkers aantrekken die net als wij het "Beter verkopen DNA" in zich hebben. Mensen die erop kicken om ondernemers, merken en bedrijven beter te doen verkopen. Op korte termijn wil ik alvast een online marketeer aanwerven, die de digitale campagnes van onze klanten en Smart-boost zelf in goede banen zal leiden. Ik kijk ook naar Noord-Frankrijk waar we al enkele projecten hebben lopen en waar ik nog meer bedrijven wil bereiken. Ook in de Westhoek zelf hebben we nog heel wat opportuniteiten. Ik droom ervan om op termijn, naast mezelf, meerdere marketing en sales coaches in dienst te hebben om onze klanten te adviseren, te trainen en te begeleiden. Stap voor stap. Niet lopen voor we kunnen gaan. Dat is misschien ook typisch "Westhoeks"?

Je vestigde je in Ieper, ondertussen groeide Smart-boost stelselmatig. Is je pand geschikt voor een eventuele uitbreiding? De Westhoek grenst aan Frankrijk, is dit een zegen of een vloek voor je?

Wij huren een ingericht kantoor bij Regus, in het Ieper Business Park. Veel kantoorruimte is er niet beschikbaar in Ieper. En al zeker geen flexibele kantoorvormen gericht op starters die moeten kunnen inspelen op hun groei zonder langdurige verbintenissen aan te gaan. De ligging nabij Frankrijk zie ik als een voordeel. Het is een gigantische markt. Laat ons ook Wallonië niet vergeten. Zelf ken ik door m'n professionele buitenlandse avonturen, mijn meertaligheid en m'n interesse geen grenzen. Maar in de praktijk zijn die obstakels er wel degelijk. Er zijn praktische bezwaren met de taal, de regelgeving, culturele verschillen, ... Dat heb ik vroeger ervaren als sales manager in het buitenland en ik merk het ook nu bij Smart-boost en onze activiteiten in Wallonië en Frankrijk. Meteen een pleidooi voor meer Frans in het onderwijs. Ik weet het uit m'n avonturen in het buitenland: wie meerdere talen spreekt, heeft de troeven in handen! En dan hoef je heus niet perfect meertalig te zijn. En een pleidooi voor meer stimuli om als ondernemer eens over de grens te gaan kijken.

Komt er voldoende ondersteuning vanuit uw gemeente/stad, vanuit de overheid of vanuit andere regionale platformen? Of heeft u nog andere bevindingen?

Ik zie heel wat ondersteuning vanuit Voka en Unizo voor verschillende types ondernemers. En ook de provincie kent heel wat initiatieven die gericht zijn op verschillende ondernemersdoelgroepen. Ik zie wel mogelijkheden om ondernemers uit de Westhoek elkaar beter te leren kennen. Ons landelijk karakter speelt ons daar wat parten. Er gaapt een letterlijke kloof tussen Wervik, Ieper, Poperinge, Diksmuide en Veurne. Dat is anders dan een verstedelijkte regio als Kortrijk of Brugge. We zouden als ondernemers in de Westhoek intern in de Westhoek nog beter moeten netwerken en samenwerken. Ieper Centrum naar Kortrijk Centrum is even ver als naar Veurne Centrum. En toch kennen we elkaar niet zo goed. Die interne mobiliteit en wisselwerking zie ik als een belangrijke opportuniteit.

Hoe zou u de Westhoek promoten in 1 enkele zin naar (jonge) starters toe? En welke tips kan je hen meegeven?

In de Westhoek combineer je ondernemen met kwaliteitsvol leven in een van de mooiste regio's in ons land.

Tip: Kijk naar de Westhoek als een geheel van enkele ondernemende gemeenten, hou voeling met regio's buiten de Westhoek en durf te kijken naar Frankrijk.

Een groeiende onderneming heeft nieuwe werknemers nodig. Vind je gemakkelijk de juiste personen in de Westhoek en welk profiel mag zich bij jullie altijd komen melden?

De interne mobiliteit tussen de Westhoek gemeenten moet dit nog gemakkelijker maken. We zijn op korte termijn op zoek naar een online marketeer met een goede kennis van de social media, online advertising en search engine optimalization. In vast dienstverband of freelance samenwerking is bespreekbaar. Daarnaast kijken we uit naar creatieve freelancers om ons op projectbasis te ondersteunen..

Bedankt Bavo voor deze leuke kennismaking!

 

Smart-boosten doet beter verkopen.

Ieper | Smartboost.be

 

Inspirerende sterke verhalen van straffe ondernemers tijdens de corona-periode.

Echte verhalen die inspireren, motiveren en activeren:

Hyperondernemend.be

Deel deze pagina