Marleen Baelde maakt van Made in Inox meer dan een metaalverwerkend bedrijf

Gepubliceerd op 04-04-2019
Zingeving is de drijfveer in alles wat wij doen als metaalverwerkend bedrijf. Veel ondernemingen in de Westhoek maken hun verhaal zichtbaar. De dynamiek, de verbanden en de wisselwerking tussen die verhalen creëert de identiteit van de Westhoek. De zin voor samenwerking en engagement typeert de Westhoeker, ook in het bedrijfsleven. De Westhoek biedt immers een ongekend potentieel op allerlei vlakken. Qua levenskwaliteit springen we er echt uit.

De Westhoek heeft een groot potentieel

‘Als liefde en vakmanschap samenwerken, mag je een meesterwerk verwachten’. Het spreekwoord aan de ingang van Made in Inox in Watou maakt meteen duidelijk waar het maatwerkbedrijf voor staat. “Een bedrijfsvloer kan even goed een ontmoetingsplek zijn als een cultureel centrum”, zegt Marleen Baelde. Haar man Pol Cauwelier is de vierde generatie ‘smid’ in het 140 jaar oude bedrijf.

De oude smidse ’t Rattekot en het hypermoderne bedrijf Made in Inox versmelten heel mooi binnen jullie bedrijfsgebouw. Vanwaar die keuze om jullie erfgoed zo te koesteren?

Ons levensverhaal biedt een verklaring voor wie we nu zijn en wat we nu doen. Het is een logisch gevolg van ons verleden, het is onze ‘raison d’être’. We vinden het belangrijk om het menselijk aspect achter ons vakmanschap te tonen.  Het ontsluiten van ons erfgoed is een waardevolle opstap om onze bezoekers het leven zoals het is bij een metaalconstructiebedrijf anno 2019 te laten zien.

Ik had nu niet meteen verwacht dat een metaalverwerkend bedrijf zich daar mee bezig zou houden.

Aandacht voor een zingevende grondslag in ons persoonlijk leven en  voor een zinvolle invulling van ons professioneel leven is nooit veraf. Het bepaalt ons hele bedrijfsverhaal.

Storytelling typeert de Westhoek. Veel ondernemingen maken hun verhaal zichtbaar, zonder verhaal geen identiteit. De dynamiek, de verbanden en de wisselwerking tussen die verhalen creëert de identiteit, de couleur locale van de Westhoek.

Made in Inox levert maatwerk. Dat vraagt een grote creativiteit.

We werken hier met elf mensen, negen mannen en twee vrouwen. Ik neem het luik ‘boekhouding, personeelszaken en communicatie’ voor mijn rekening. Mijn man Pol is de vakman. We leveren ons maatwerk zowel aan particulieren als aan de industrie of de horeca. We doen de plaatsing zelf. Ons trappen- en leuningengamma is tot buiten de Westhoek bekend.

Hoe is de verhouding van Made in Inox met Watou en omgekeerd?

Als ondernemer maak je deel uit van je omgeving. Je bent verbonden met je dorp. Je zet het als het ware mee op de kaart door wie je bent en wat je bedrijf aanbiedt. We hebben bijvoorbeeld een goedlopende samenwerking met het Plokkersheem dat techniekkampen inricht en zo ontvangen we regelmatig klasgroepen. Met de nodige verwondering maken ze kennis met ons erfgoed, de smidse en waarom je het ijzer moet smeden als het heet is.

Made in Inox ligt op amper 400 meter van de grens met Frankrijk. Een zegen of een vloek?

Toch eerder een troef. We tellen nogal wat Franstaligen in ons klantenbestand. Ze houden van de kleinschaligheid van het bedrijf, het rechtstreekse contact en het vakmanschap.

Welke troeven biedt de Westhoek voor ondernemers?

De Westhoek biedt een ongekend potentieel, op allerlei vlakken. Een Westhoeker werkt graag en hard en gaat ervoor. Handel, horeca, landbouw, industrie en toerisme versterken elkaar en worden mee gedragen door diverse stedelijke raden.

Ik zag bij het binnenkomen dat jullie ook aan solidariteit doen.

Ik ben meter van Martine D’Hondt in De Witte Ranke in Poperinge, een vzw die zich inzet voor Poperinge, hop en streekproducten. Martine is ontwikkelingshelpster en verpleegster en werkt voor de organisatie See & Smile die oog- en mondoperaties uitvoert in derdewereldlanden. Pol en ik werden door haar verhaal geraakt en besloten haar te helpen. We verkopen zonnebrillen en eendjes. De teller staat op 7.000 euro. Wij hopen met Sint-Elooi (Sint-Elooi is de patroonheilige van de smeden en metaalbewerkers en wordt gevierd op 1 december, red.) een cheque van 10.000 euro te kunnen geven, het bedrag dat nodig is voor één missie van See & Smile.

Wat kan je jonge ondernemers in de Westhoek adviseren?

Bepaal je doel, zoek hiervoor de geschikte locatie en informeer je goed over de noodzakelijke vergunningen. De lokale raad voor economie en werkgeversorganisaties als UNIZO en VOKA kunnen hierin een belangrijke partner zijn. We voelden ons ondersteund door de verschillende vormingen van UNIZO die we volgden.

Met de VOKA Open Bedrijvendag haalden we 1500 bezoekers, niet mis voor deze uithoek van het land.

Het is als starter belangrijk dat je gezien wordt. Maak daarom gebruik van de kanalen die UNIZO en VOKA je aanbieden.

Wat vind je van de stelling dat de Westhoek een innovatieve regio is waar het goed is om te wonen, te werken en te ondernemen?

De mooie natuur, het aanbod van cultuur,  de vriendelijkheid en het samenhorigheidsgevoel maakt het wonen aantrekkelijk en staat garant voor een hoge levenskwaliteit.

De zin voor samenwerking en engagement typeert de Westhoekers. Het ondernemersklimaat is goed. Er is veel zin om te ondernemen. De lokale producten zijn in opmars en worden sterk gewaardeerd.

Sommige ondernemingen zijn wel geremd in hun groei door het ontbreken van geschikt personeel. Het onderwijs staat ook hier voor de grote uitdaging om in samenwerking tussen bedrijven en scholen mee antwoorden te bieden aan de noden op de werkvloer in een snel evoluerende maatschappij. Als bedrijf moeten we misschien ruimte creëren om leerkrachten stage te laten lopen zodat ze vanuit de eerste hand op de hoogte blijven van de evolutie op de werkvloer.

Wat brengt de toekomst voor Made in Inox?

Met ons team blijven we gaan waarvoor we staan: waardering voor vakmanschap en kwaliteitswerk afleveren in ons ‘Atelier Joie de Créer’.  Met onze smidse van ’t Rattekot als opstap en de  boodschap ‘Geef je talent alle ruimte’ blijven we inzetten op synergieën met het onderwijs. Met onze ‘Forge de belles Histoires’ blijven we ruimte creëren voor verbindende  verhalen in een zingevend  kader op onze authentieke manier en dat allemaal in de Westhoek op 400 meter van de Franse grens.

 

Made in Inox, Steenvoordestraat 124, Watou (Poperinge). Info: 057 38 81 04 en www.madeininox.be

 

Deel deze pagina