Kristof Noyez, zaakvoerder van Afsluitingen Noyez in Zonnebeke

Kristof Noyez, zaakvoerder van Afsluitingen Noyez in Zonnebeke
Gepubliceerd op 29-04-2019
De grootste troef van de Westhoek zijn de mensen die er wonen. De werkersmentaliteit geeft de bedrijven in de Westhoek vleugels. In onze regio vind je een gezonde mix van rust en natuur, ondernemingen en landbouw. We moeten op die drie pijlers blijven inzetten.

De werkersmentaliteit van de inwoners is de grootste troef van de Westhoek

Noyez Afsluitingen & Poorten in Zonnebeke lijkt een onineembaar fort. “Dat is show”, zegt zaakvoerder Kristof Noyez. “Het is een staalkaart van wat wij onze klanten te bieden hebben.” De ondernemer heeft een goede band met de Westhoek. “We hebben hier de ideale mix van rust en natuur, ondernemingen en landbouw. Het is belangrijk om blijvend in te zetten op elk van die drie pijlers.”

Het logo van ‘Afsluitingen Noyez’ staat op veel omheiningen, van de Westhoek tot het Waasland en verder.

We bestrijken inderdaad heel België. De boost is een 25-tal jaar geleden gekomen met onze deelname aan Batibouw. Daar kwamen heel wat waardevolle contacten uit.

Jullie zijn een familiebedrijf.

Mijn grootvader was bouwondernemer. In de jaren ’80 was de bouw in crisis. Zoals een goede West-Vlaming met een neus voor ondernemen zocht mijn vader andere mogelijkheden. In vijf jaar realiseerde hij een transitie van pure bouwonderneming naar een bouwonderneming die zich specialiseert in omheiningen. Vanaf de jaren ’90 kwamen daar ook poorten bij. Mijn vader is op zijn 65e gestopt en liet het bedrijf aan mij en mijn zus over. We stellen zo’n 35 mensen te werk binnen Noyez NV.

Jullie zijn ook toonaangevend in de zogenaamde ‘High Security’.

In de jaren ’80 werkten alle concullega’s met ronde palen voor hun omheiningen. Mijn vader leerde via een Duits bedrijf driehoekige palen kennen, een op dat moment revolutionair principe. Dat Duits bedrijf was een wereldspeler op het vlak van High Security en zo rolden wij ook die markt in.

Pas sinds de aanslagen in Brussel kent High Security in ons land een zekere opleving. Omdat wij voor vitale infrastructuur werken, worden wij regelmatig doorgelicht door de Staatsveiligheid.

Wat is de meest rendabele tak van het bedrijf?

In de omheiningsmarkt bij particulieren ervaren wij veel concurrentie van tuinaanleggers. Daar liggen de lonen iets lager. Ons bedrijf valt immers onder de CAO van de bouw.

Wij moeten het vooral hebben van de grote projecten bij bedrijven. De distributiesector met bedrijven als Colruyt, Lidl en Delhaize vormt de grootste groep. Verder mogen wij ook de luchthavens van Charleroi en Luik, Infrabel en de MIVB onder onze klanten rekenen.

Ook bij overheidsaanbestedingen dingen wij graag mee. Vroeger werd sowieso gekozen voor de goedkoopste aannemer. Vandaag is de prijs slechts één van de indicatoren.

Jullie nemen alle stappen binnen het productieproces voor eigen rekening. Ook de plaatsing gebeurt door jullie. Bij zo’n veelzijdigheid hoort geschoold personeel. Vind je die gemakkelijk?

Om je een idee te geven: ik heb onlangs achttien maanden lang gezocht naar een servicetechnieker. Wij stellen een brede waaier van technisch geschoolde mensen te werk, zoals monteurs, servicetechniekers, lassers, lakkers en IT’ers. Het is een hele opgave om die mensen aan te trekken. Onze sterkte is dat we voor onze mensen een stabiele werkomgeving creëren in de buurt van hun woonplaats. We zorgen ook voor voldoende variatie in het werk doordat onze projecten heel uiteenlopend zijn. Dat gaat van een afsluiting rond een woning tot projecten voor de beveiliging van Belgische ambassades.

Doe je nog andere dingen naast het familiebedrijf?

Mijn werk is mijn hobby (lacht).

Ik ben actief binnen UNIZO Zonnebeke als secretaris. Zo richten wij samen met de gemeente Zonnebeke om de drie jaar de Big Sun Link in waar we alle ondernemers uit Groot Zonnebeke samen brengen, ook zij die hier wel wonen en ergens anders hun bedrijf hebben. De formule slaat aan. In de marge bieden we het grote publiek een beurs aan waar zich een 60-tal bedrijven voorstellen.

Je bent ook voorzitter van de Zonnebatjes.

Dat is mijn eerste hobby. De Zonnebatjes bestaan ondertussen veertig jaar. Mijn vader heeft ze nog helpen oprichten. Vroeger waren de batjes enkel gericht op de inwoners van Zonnebeke. Nu komen de mensen van veel verder. Onze braderie op zondag is 2,6 kilometer lang. We trekken bijna 30.000 bezoekers. Het voorzitterschap van de Zonnebatjes kan je gerust vergelijken met wat ik doe in het bedrijf. Ik manage er een toffe bende gedreven bestuursleden die ieder jaar proberen een vlekkeloze  organisatie op de rails te zetten en Zonnebeke op de kaart te zetten.

Heb je het nieuwe uitkijkpunt bovenop de kerk van Zonnebeke al bezocht?

Dat ben ik zeker nog van plan. Zonnebeke heeft jaren geleden al de kaart van het toerisme getrokken, onder meer met de heraanleg van het Kasteelpark. Alleen, je mag de rest ook niet uit het oog verliezen. Ik vind bijvoorbeeld dat we een tekort aan sportinfrastructuur hebben. Ook het zoeken naar ruimte om te ondernemen moet een prioriteit blijven.

Er is de laatste vier jaar enorm geïnvesteerd in het herdenkingstoerisme. Je voelt dat er nu vanuit het bestuur wordt gezocht naar nieuwe insteken die ook de inwoners ten goede komen. De kerstmarkt deze winter was alvast een schot in de roos.

De herdenking rond de Groote Oorlog heeft Zonnebeke wel internationaal op de kaart gezet. Het Memorial Museum Passchendaele 1917 trekt bezoekers uit de hele wereld.

Dat is zo en het is zeker een meerwaarde voor onze mooie gemeente. Aan de andere kant werd de gemeente vier jaar lang als het ware gegijzeld door het herdenkingstoerisme. Er trad een soort metaalmoeheid op bij de inwoners. Op 31 juli 2017 bezochten de groten der aarde Zonnebeke, maar je zag hier geen kat op straat. Het ging aan ons voorbij omdat we er als inwoners niet genoeg bij betrokken werden.

Wat is volgens u de grootste troef van de Westhoek?

De mensen! Een Westhoeker heeft een echte werkersmentaliteit. Dat valt ook buiten de grenzen van de Westhoek op, vooral in de bouwsector. In Brussel zijn vaak bouwondernemingen uit onze regio actief.

Is Afsluitingen Noyez ook actief in het buitenland?

Frankrijk is enorm protectionistisch. Daar geraak je niet zomaar binnen. Luxemburg is trouwens in hetzelfde bedje ziek. Zij schermen hun arbeidsmarkt af uit vrees voor de goedkope Oost-Europese werkkrachten. Zij werken zeven dagen op zeven en aan een lager loon. Een werf waar normaalgezien vier jaar gewerkt wordt, is daardoor veel sneller af. Tel maar na hoeveel je dan als bouwheer kan uitsparen. Als kanttekening moet ik er wel aan toevoegen dat zonder de Poolse arbeidskrachten de bouwsector in België bijlange niet zo zou floreren als nu het geval is.

Europa staat toch voor een vrij verkeer van goederen en mensen?

Voor goederen misschien wel, maar niet voor mensen. Europa is dan wel een unie op het vlak van de munt, maar niet economisch. Als de arbeidsvoorwaarden overal hetzelfde zouden zijn, zouden er geen probleem zijn.

Hou je van de Westhoek?

Zeker! Tijdens het zomerverlof blijf ik het liefst thuis. Niets leuker dan me op een zwoele zomeravond in het Kasteelpark van Zonnebeke op het terras te nestelen.

Je hebt in de Westhoek een mooie mix van rust en natuur, ondernemingen en landbouw. Het is belangrijk dat er blijvend wordt ingezet op elk van die drie pijlers.

Hoe sta je tegenover de mobiliteit in de Westhoek?

In de Westhoek weet je exact hoe lang je over een bepaald traject zal doen. In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen hebben we hier nauwelijks files.

Het niet doortrekken van de A19 zie ik nog steeds als een gemiste kans, maar die eis moeten we los laten. Dat dossier is volledig begraven.

Er moet wel meer geïnvesteerd worden in alternatieven voor fietsers. Er zouden meer fietssnelwegen zoals de Stroroute tussen Zonnebeke en Roeselare moeten komen in de Westhoek. Daar moet zowel op regionaal als op lokaal niveau over worden nagedacht.

Is de Westhoek een innovatieve regio?

Er zijn wel bedrijven die intern innovatief bezig zijn, maar als je mij vraagt naar de regio als geheel dan zeg ik nee. Er is een braindrain aan de gang naar steden als Antwerpen, Gent en Brussel. De starters in innovatieve sectoren zitten ginder en niet hier. Een universiteit in de Westhoek zou op dat vlak een belangrijke katalysator kunnen zijn.

Je bent voorstander van een universiteit in Ieper?

Een universiteit creëert een aanzuigeffect voor creatieve en innovatieve starters. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de biotechbedrijven rond Gent en de hightechbedrijven rond Leuven.

Wat mankeert de Westhoek nog?

Ik vind dat er te weinig ruimte voor ondernemen wordt ontwikkeld in de Westhoek. Iedere gemeente zou toch minstens een eigen ambachtelijke zone moeten hebben waar lokale ondernemingen de ruimte krijgen om hun ding te doen. Ondernemen is van belang binnen een gemeente, niet alleen op het vlak van werkgelegenheid, maar ook voor de sociale cohesie binnen een gemeente. Een positief ondernemersklimaat versterkt het verenigingsleven binnen een gemeente. Een onderneming die een gemeente verlaat, betekent meteen ook een verarming voor die gemeent.

 

Afsluitingen Noyez, Albertstraat 21, Zonnebeke. Info: www.noyez.be

Deel deze pagina