Inge Louf - zaakvoerster OY

Inge Louf - zaakvoerster OY
Gepubliceerd op 06-03-2019
Het netwerken wordt enorm gestimuleerd in de Westhoek. Spreek als starter je netwerk aan. Het is mede dankzij ons ruime netwerk dat we de revolutionaire cosmetische producten van OY wisten te lanceren.

Apotheker Inge Louf (55) uit Ieper is een volhouder. Na drie jaar en 271 formules bracht ze vorig jaar twee duurzame, revolutionaire verzorgingsproducten op de markt die zweetgeuren definitief aanpakken. De OY Deo Wash en OY Deo Scrub slaan aan en daar zit ongetwijfeld het ongebreidelde enthousiasme van Inge voor iets tussen.

OY werd opgericht in juni 2018, maar u voert al langer onderzoek?

Ik ben afgestudeerd als apotheker en heb twintig jaar bij de zaak van mijn man als verzekeringsmakelaar gewerkt.

De inspiratie voor OY ontstond gaandeweg. Het fascineerde me dat we elke dag douchen, parfumeren of deo spuiten… en toch ’s avonds onze T-shirts en truitjes in de was moeten doen. Ik wou een ecologische zeep die zweetgeuren definitief aanpakt. Ik gaf mijn werk op en begon opnieuw te studeren over de huid en de microbacteriën die er op leven. Daarna volgden twee jaar van experimenten in mijn eigen labo in onze verbouwde schuur. Na 271 formules kwam ik tot het gewenste resultaat.

Hoe werken de OY-producten?

Eigenlijk wil ik een nieuw ochtendritueel invoeren. Breng OY ’s ochtends vóór het douchen aan op een droge huid op zweetgevoelige plekken als de oksels en de voeten. Laat het product één minuut inwerken. Je kan ondertussen je tanden poetsen en daarna kun je de zeep afspoelen met een weinig water.

Met OY geef ik mensen terug zelfvertrouwen. Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over vervelende geuren. De actieve ingrediënten van OY elimineren de bacteriën die geurtjes veroorzaken. Je voelt je heerlijk verzorgd en zalig fris de hele dag door.

U benadrukt graag het ecologische aspect van OY.

Van meet af aan heb ik water en schuim uit mijn formules gebannen. De hele cosmetische sector is trouwens die duurzame omslag aan het maken. Het lijkt me vrij duidelijk dat water in de toekomst een schaars goed wordt. Ik wil het daarom niet langer verspillen.

OY is een duurzame zeep met geconcentreerde Europese zonnebloemolie. Ik heb een Belgisch patent op mijn uitvinding genomen en de Europese procedure is lopende. Wij zijn de eerste. Ik zie mezelf als een pionier.

OY is nog geen jaar actief. Toch zitten uw beide zonen al mee in de zaak.

De respons op OY was nogal overweldigend. Gauthier (26) en Gaetan (24) gaven hun vaste job op om OY verder te doen groeien. Gauthier is mede verantwoordelijk voor de sales en Gaetan is het creatieve brein achter de huisstijl van OY. Hij is ook verantwoordelijk voor de webshop en helpt mee in de sales.

In het begin maakte ik alles zelf in het labo. Nu werken we met een Belgische loonfabrikant. Ondertussen verdelen we ons product rechtstreeks bij 300 apotheken in Vlaanderen en we zijn heel dankbaar voor hun enthousiaste steun. Ons doel is tegen eind dit jaar 2.000 apothekers te halen. Volgend jaar willen we uitbreiden naar het buitenland. Die markt spreken we nu al aan via de webshop.

Kreeg u steun bij de start van OY?

Het Innovatiecentrum West-Vlaanderen in Kortrijk (nu VLAIO, red.) heeft veel voor mij betekend. Ze hielpen mee een subsidiedossier voor innoverende projecten op te stellen, werkten mee aan het ontwikkelen van een lanceringsstrategie, hielpen een netwerk uit te bouwen, enzovoort.

Is het belangrijk je als starter voldoende te laten bijstaan?

Ik werk sinds het begin al met een raad van advies. Dat zijn twee onafhankelijke experts die mij om de zoveel maanden bijstaan met advies. Ze bieden een frisse kijk op de zaken.

Ik ben ook actief bij diverse verenigingen. Je netwerk aanspreken is als starter levensbelangrijk. Gelukkig wordt het netwerken enorm gestimuleerd in de Westhoek.

Met welke zaken moet een starter zoal rekening houden?

Start met een duidelijk doel voor ogen. Weet waar je heen wil en wees niet bevreesd je doel af en toe wat bij te stellen. Sta open voor input van je netwerk. Ik ben een jonge vijftiger en toch blijf ik steeds maar bij studeren. Je draagt als starter veel petjes. Ik ben zelf onderzoeker, vertegenwoordiger, manager en financieel verantwoordelijke van mijn bedrijf.

Toen ik de sprong maakte met OY heb ik dat goed doordacht en beredeneerd gedaan.

Krijgen starters voldoende kansen?

Starters werken nog niet met grote getallen. Je laat bijvoorbeeld maar 5.000 visitekaartjes drukken in plaats van 10.000, gewoon omdat dat scheelt in de kosten. Er zou een subsidiemechanisme moeten bestaan dat starters het voordeel van de grote getallen geeft. Om het voorbeeld van de visitekaartjes aan te halen, een subsidie dat het prijsverschil tussen 5.000 en 10.000 visitekaartjes wegwerkt.

Is de Westhoek de ideale regio om OY te laten groeien als trendsettend cosmeticabedrijf?

De typisch West-Vlaamse mentaliteit van het doorzetten, is stevig ingebakken in de Westhoek. Ondernemen zit in ons bloed. We hebben bijvoorbeeld enkel positieve ervaringen met apothekers uit de Westhoek. Zij willen ons echt vooruit helpen met OY.

Met Ieper als uitvalsbasis is het geen probleem om het hele land te bereiken. Het is niet omdat we in een overwegend landelijk gebied wonen dat we geen innovatief product kunnen uitbouwen. Het is een prachtige regio om te wonen en te werken, ook voor onze toekomstige medewerkers.

Dankzij POM West-Vlaanderen kan je gemakkelijk bedrijfsruimte huren in de streek. Dit jaar gaan we op zoek naar een grote stockruimte voor onze producten.

U werkt elke dag. Waar zoekt u de rust?

OY is mijn kind. Ik doe er daarom alles aan die groot te brengen. Dat neemt niet weg dat ik ook af en toe mijn batterijen moet opladen. Ik hou van reizen en vooral ook van een wandeling op de Vesten van Ieper, door provinciedomein De Palingbeek of op het strand langs het water. In de Westhoek ligt het allemaal binnen handbereik.

 

Geïnteresseerd in de OY Deo Scrub of OY Deo Wash? Surf naar www.oycare.be of stap binnen bij een apotheker in de buurt 

Deel deze pagina