Gezonde lokale groenten voor de Rode Duivels komen uit de Westhoek

Gezonde lokale groenten voor de Rode Duivels komen uit de Westhoek
Gepubliceerd op 31-05-2021
"Roberto Martinez kwam hier zelf kijken en was snel overtuigd van onze manier van werken" 

Voor de laatste voorbereidingen voor het EK voetbal strijken de Rode Duivels neer in het oefencentrum van Tubeke. Daar krijgen ze niet zomaar eender welk bordje pasta voorgeschoteld na de training. “Onze beste sjotters hebben het beste eten en drinken nodig”, zegt kok Bartel Dewulf, die vaak met bondscoach Roberto Martinez tot in de verste uithoeken van Vlaanderen naar de beste eitjes, groenten of stukken vlees ging zoeken. “Soms met onze laarzen aan tot op de akker.” Voor de verse groenten en lekkere sapjes kwamen ze terecht in de Westhoek, bij Dries Delanote van Le Monde des Mille Couleurs.

Wild Farmer

Dries Delanote startte ongeveer 10 jaar geleden als bioboer in bijberoep. Hij had al ervaring in de gangbare landbouw, de biosector was nieuw voor hem. Toch wist hij met 'Le Monde des Mille Couleurs' een unieke plaats in de sector te veroveren. Zijn brede aanbod is een van zijn sterktes. "Toen ik begon, wilde ik niet hetzelfde telen als anderen. Specialiseren in een bepaald product is niets voor mij."

Dries werd een ‘wild farmer’ of een 'semisauvage landbouwer', die oude groenten, kruiden en bloemen kweekt. Dicht bij de natuur “die zelf kiest waar iets opschiet". Inspiratie voor zijn manier van telen haalde hij in Afrika en Zuid-Amerika. Dries kiest ervoor om de natuur zijn gang te laten gaan, waardoor een teeltplan minder vanzelfsprekend is. "Wat boven de grond groeit, moet je ook in het wortelstelsel kunnen zien. Een goed doorwortelde plant die de winter heeft doorleefd, geeft een betere smaak. Ik ken mijn tuin heel goed. Ik weet welke spin waar zit en aan welke kool de bladluizen zitten. Die kiezen bijvoorbeeld de zwakste planten, waardoor er genoeg sterke planten overblijven om te oogsten. Insecten moet je gewoon de ruimte geven, ze komen toch in pieken." 

  

Toprestaurants en Rode Duivels

Chefs van diverse restaurants raakten al snel geïnteresseerd in het brede assortiment en kwamen bij hem om kraakverse producten die nergens anders te vinden zijn. "Die chefs hebben me ontzettend gesteund in de ontwikkeling van Le Monde des Mille Couleurs. Mijn bedrijf is kunnen groeien dankzij mond-tot-mondreclame en dat op een ritme dat ik kan volgen." Maar ook de Rode Duivels hebben Le Monde des Mille Couleurs ontdekt. Dries werkt nu al een tijdje samen met de Rode Duivels en mag zich al even hofleverancier van de Rode Duivels noemen.

Geen showman

“Roberto Martinez kwam hier zelf kijken en was snel overtuigd van onze manier van werken”, zegt Dries Delanote van Le Monde des Mille Couleurs in Dikkebus, bij Ieper. “Ik vind het mooi dat ze binnen de topsport ook de lijn doortrekken als het gaat over voeding. Dat ze kijken naar hoe iets gekweekt wordt. Enkel het puurste willen. Net zo goed hadden ze een sponsor gezocht voor alle voeding, nu kiezen ze bij alles zeer specifiek voor ambacht die ze betalen. Roberto Martinez is geen showman, het is iemand die onmiddellijk begrijpt waar het om draait. Net zoals een restaurateur bijna zelf, iemand die proeft en openstaat voor het leven van die plant. Het maakt mij fier, dat is ook een waardering! Maar dat is dezelfde waardering die ik heb voor de koks die wekelijks bij ons bestellen. Zij geven dit bedrijf ook ademruimte.” Naast de groenten en kruiden levert Delanote ook sapjes. “We hebben zelf ook een boomgaard. Het fruit daarvan mengen we met onze groenten voor sapjes die puur natuur zijn en die erg gesmaakt worden!”

Ook benieuwd naar de smaak van deze overheerlijke producten uit de Westhoek?
Niet enkel topsporters en restaurants kunnen terecht bij Le Monde des Mille Couleurs:
elke vrijdag en zaterdag kan ook jij langsgaan bij de Millecouleursmarkt voor deze dagverse lokale producten!

Bestellen kan via wildfarming.be/afhaalpunt/

Meer info over Le Monde des Mille Couleurs in Dikkebus, Ieper:

Le Monde des Mille Couleurs

Zweerdstraat 6, 8900 Ieper  

millecouleurs.be

 

 

Chef Bart Denys, van de befaamde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, komt regelmatig op bezoek bij Le Monde de Mille Couleurs. In onderstaande video geeft Dries uitgebreid uitleg over zijn manier van landbouwen.

Deel deze pagina