Filip Dequeecker | zaakvoerder Arizona fiets- & go-cartverhuur - De Panne

Filip Dequeecker | zaakvoerder Arizona fiets- & go-cartverhuur - De Panne
Gepubliceerd op 21-06-2019
“De weekends en de vakanties in de winterperiode zijn drukker dan vroeger, mede dankzij de inzet van Westtoer die De Kust als een vierseizoenenbestemming promoot. Het loont om samen te werken. Dat idee sijpelt langzaamaan door in de Westkust en in de Westhoek in het algemeen. Met Arizona fiets- & go-cartverhuur proberen we daar een voortrekkersrol in te spelen. Zelfs met een go-cartverhuurbedrijf kan je wel degelijk het verschil maken.”

“We moeten leren samenwerken in de Westhoek”

Wie huurde als kind geen go-cart aan zee? De verhuurbedrijven zijn even onlosmakelijk met de dijk verbonden als tearooms. Filip Dequeecker en zijn vrouw Elise Bruynooghe zijn de derde generatie aan het roer van Arizona in De Panne. Ze verhuren fietsen, billenkarren, toeristische treintjes en baten een speelplein uit op het strand van De Panne. “Ik ben de gemeenten ontzettend dankbaar voor het beleid dat go-carts toelaat op de zeedijk. Dat maakt onze business mogelijk.”

De derde generatie! Jullie waren er vroeg bij.

In 1936 richtte een Brusselaar Arizona op. Hij was één van de eersten met een go-cartverhuurbedrijf aan zee. Hoe hij aan die naam kwam, weten we niet. Waarschijnlijk lag een exotische naam toen goed in de markt.

Na de oorlog werd de man ziek en verkocht hij zijn bedrijf aan de grootouders van mijn vrouw. Wij zijn de derde generatie en ondertussen bezig aan ons 21e seizoen bij Arizona.

Dit is zo’n specifiek beroep dat ik me niet kan voorstellen dat dit een jeugddroom was.

Ik ben afgestudeerd als kok-patissier aan de hotelschool Ter Duinen. Op het moment dat mijn schoonouders ons het voorstel deden de zaak over te nemen, woonden mijn vrouw en ik in Vietnam waar ik een chocoladebedrijf had opgestart. Mijn vrouw wou graag terug in België komen wonen en zo zijn we er in gerold. Eerst was het wat wennen, maar nu doen we het met hart en ziel.

Je bent een man die weet van aanpakken. Je hebt ondertussen drie vestigingen in De Panne, een in Nieuwpoort-Bad en je bent actief in Hondschoote en Bray-Dunes.

We hebben zes voltijdse medewerkers. In de vakantieperiodes vullen we het team aan met jobstudenten. We bieden een waaier aan activiteiten waardoor we het hele jaar door actief kunnen zijn en niet enkel de zes maanden in de lente en de zomer.

De weekends en vakanties in de winterperiode zijn drukker dan vroeger, mede dankzij de inzet van Westtoer die De Kust als een vierseizoenenbestemming promoot.

Wat heb je nog zien veranderen de afgelopen 21 jaar?

De druk is toegenomen. Vandaag moet je dynamisch op zoek gaan naar klanten, ze komen niet meer uit eigen beweging bij je langs.

Vroeger zagen verhuurbedrijven elkaar ook meer als pure concurrenten. Nu loont het om samen te werken. In Nieuwpoort werken we bijvoorbeeld samen met een vastgoedkantoor. Wie bij hen een appartement huurt, krijgt een bon om 30 minuten gratis een go-cart te huren bij ons. Een hotel in Nieuwpoort heeft ons logo mee opgenomen op hun elektronische sleutel. Samenwerking kan verschillende vormen aannemen.

Er zijn veel verhuurbedrijven aan zee. Waarom moeten klanten voor Arizona kiezen?

Elk seizoen bepaal ik een kleur. Dit jaar is dat babyblauw, babyroze en mastiek kleuren. Jaarlijks herstellen en herschilderen we een derde van onze stock in die kleuren. We hechten veel belang aan de kwaliteit van onze go-carts en fietsen.

Ik verzamel ook oude go-carts van de jaren ’50 en ’60. Ik vind dat dit kusterfgoed moet gekoesterd worden. Daarin hebben wij met Arizona een voortrekkersrol.

Gelukkig is de go-cart goed bestand tegen hypes. Het is een typisch Belgisch product, uitgevonden door Flandria die ooit begonnen is met twee tandems aan elkaar te lassen.

Wat vind je het mooiste aspect aan je job?

Het mooiste is nog steeds dat je kinderen echt gelukkig kan maken. In het begin vond ik mijn job weinig uitdagend. Mijn schoonvader had ons immers een bloeiend bedrijf overgelaten. Ik zag niet in hoe ik dat kon verbeteren. Nu weet ik dat je zelfs met een go-cartverhuurbedrijf wel degelijk het verschil kan maken.

Krijg je steun van de overheid?

Het grote verschil met onze buurlanden is dat de go-cart gedoogd wordt op de zeedijk. Daar ben ik de gemeenten waar wij actief zijn heel dankbaar voor. Het maakt onze business mogelijk.

Wat maakt ondernemen aan de Kust anders dan in het binnenland?

Hier heerst toch een andere dynamiek. We werken op het ritme van de zee en het weer. Een lentestorm kan ons speelplein op het strand veel schade toebrengen. Veertien dagen regen aan zee kan een serieuze streep door de rekening zijn, terwijl ik wel zes voltijdse medewerkers moet blijven betalen.

Voor alle ondernemers, eender waar en wat ze doen, geldt dat vooral je aanpak het verschil maakt. Denk breed en zie samenwerkingen. Nieuwpoort – Bad is daar een goed voorbeeld van. Daar maken ondernemers elkaar echt beter. Er hangt momenteel een zekere vibe die zich geleidelijk aan doorzet langs de hele Westkust.

Je verhuurt ook fietsen. Stuur je klanten vaak de polders in?

We hebben routes ontwikkeld op de fietsknooppunten. De polders zijn voor velen echt een ontdekking. Zo’n 70% van onze klanten zijn Walen. Dat vlakke, uitgestrekte polderlandschap van de Westhoek is voor hen echt een verademing.

Als mijn werkschema het toelaat, rijd ik graag mee met een van onze toeristische treintjes. Gidsen is zo ongeveer het liefste wat ik doe. Ik vertel graag over de drooglegging van de Moeren en over de Cabourduinen in Adinkerke, de oudste fossiele duinen aan zee.

Zijn verhalen belangrijk?

Pas als je een verhaal weet te brengen, wordt een regio mooier. Vergelijk het met een kunstwerk. Pas als je er wat uitleg over krijgt, zie je beter de schoonheid van het werk. Wie de Moeren niet kent, ziet enkel een vlak platteland. Verhalen is iets wat de Westhoek verbindt en waar we, ook in ons ondernemersverhaal, moeten blijven op inzetten.

Is de ligging vlakbij de grens met Frankrijk een zegen of een vloek?

Voor ons is dat zeker een zegen. We verhuren sinds vier jaar ook fietsen in Bray-Dunes en Hondschoote. Dat zijn kleine initiatieven vanuit de diensten voor Toerisme en we steunen die graag. Je voelt het traag groeien. Nu ook in Noord-Frankrijk werk een knooppuntennetwerk wordt aangelegd, zal het recreatieve grensverkeer ongetwijfeld nog meer groeien.

Je bent geboren in Nieuwpoort-Bad en woont in De Panne. Wat betekent de zee voor jou?

In één woord, beeldbepalend. Ik zie de zon dagelijks zakken in de zee en elke dag spot ik andere kleuren in de zee. Het zicht op en de geur van het strand vind ik zelfs verslavend. Ook in de zomer hangt een typische geur aan zee. Heerlijk! Ik krijg er niet genoeg van.

Arizona, Zeedijk 37, De Panne. Info: 058 41 16 92 en www.arizona-depanne.be

Deel deze pagina